Sunday, October 9, 2011

Menabung... (^^,)

Bismillah...
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang..

"Syaitan menjanjikan (menakutkan) KEMISKINAN kepada kamu dan menyuruh kamu berbuat keji (kedekut), sedangkan Allah menjanjikan ampunan & kurnia-Nya kepadamu. Dan Allah Maha Luas, Maha Mengetahui." (2:268)

Rasanya sudah lama aku tidak menulis... Post terakhir berkenaan Tok Ayah masuk ICU.. Alhamdulillah sekarang dah beransur sihat..

Aku nak kongsi mesej aku dengan sahabat yang disayangi..

SAHABAT:
"Aku ada satu tips nak share ngan hang.. x tau la ia berguna ke x.. nak x?"

AKU:
"Mestilah nak.. Lebih-lebih lagi dari hang.. (^^,)"

SAHABAT:
"Tips ni daripada Dr. Muhaya.. Tips serampang 2 mata.. Dapat menabung duit.. & tambah keinsafan.."

AKU:
"Macam mane? Aku macam x berapa faham je dengan mesej ko tu.."

SAHABAT:
"Beli satu tabung.. Setiap kali hang buat 4M, hang kene masukkan RM1 dalam tabung tu.. Apa itu 4M?? Mengeluh.. Menyesal.. Mengumpat.. lagi satu apa ntah.. Sat aku cuba ingat balik..."

SAHABAT:
"Merungut.. Mengeluh.. Menyesal.. Mengumpat.. Setiap kali dilakukan 4 benda negatif ni dalam minda or hati hang.. Hang kene masukkan RM1 dalam tabung.. Faham x?"

SAHABAT:
"Dan bila dah cukup sebulan, hang tengok hasilnya.. Berapa kali hang buat benda negatif ni dalam hidup hang.. Dah berapa banyak hang rugi? Dah berapa banyak hang buat dosa.. Tapi dalam masa yang sama.. Hang boleh menabung jugak^^, ... OK x tips ni?"

AKU:
"Hang nak start bile? Kite start sama2.."

SAHABAT:
"Aku start hari ni.. Hehe.. Tapi aku letak 50 sen bagi setiap kesalahan aku.. Coz aku ada TABUNG PALESTIN.. Setiap hari aku menabung RM1.."



AKU:
"K2.. Insya Allah.. Aku nak start ari ni jugak..  Aku nak start 2 tabung.. Satu TABUNG 4M.. Satu lagi TABUNG PALESTIN.. Mungkin aku perlu waktu untuk ikhlaskan diri dengan amalan baharu ini.."

SAHABAT:
"Pehe... Yang Palestin tu.. Jika bukan niat hang.. jangan..."

AKU:
"Kalo x start sekarang nak ikhlaskan hati, nak start bile?"

SAHABAT:
"Hang mengeluh ya tadi? Sila masukkan RM0.50 dalam tabung 4M.... ^^,"

Apa pandangan anda semua? Semua orang nak masuk syurga bukan? Semua orang nak dapat redha Allah bukan? Tepuk dada tanya iman.. (n_n)...

-TAMAT-

3 comments:

  1. "Pehe.. Hari ini aku masukkan RM1... Ist sebab aku mengeluh.. Aku x dapat masuk explorace Kl.. 2nd coz aku menyesal berat aku dah naik.." (Suzie - PISMP 4C)

    ReplyDelete